Αθήνα - "Ελευθέριος Βενιζέλος"
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελευθέριος Βενιζέλος» γιορτάζει την 28η Μαρτίου 2021 τα εικοστά του γενέθλια και πήρε το όνομά του προς τιμή του οραματιστή πολιτικού Ελευθερίου Βενιζέλου.
Το αεροδρόμιο βρίσκεται στην περιοχή των Μεσογείων, μεταξύ των Σπάτων και της Αρτέμιδας, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από το κέντρο της Αθήνας.
Ο ΔΑΑ είναι το πρώτο αεροδρόμιο στην Ελλάδα του οποίου η διαχείριση πραγματοποιείται από εταιρία του ιδιωτικού τομέα. Η εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. (ΔΑΑ) ιδρύθηκε το 1995, μέσω της σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα.
Πρόκειται για μία πρωτοπόρο συνεργασία Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα καθώς είναι το πρώτο αεροδρόμιο σημαντικού μεγέθους σε διεθνή κλίμακα, που κατασκευάστηκε με τη συμμετοχή ιδιωτών από μηδενική βάση.
Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας κατέχει πολλές πρωτιές. Είναι το νεότερο και το πιο σύγχρονο αεροδρόμιο της χώρας. Όταν πρωτολειτούργησε, το 2021 αντικαθιστώντας το κορεσμένο και χωρίς προοπτικές ανάπτυξης Κρατικό Αερολιμένα Αθηνών στο Ελληνικό, ο ΔΑΑ ενσωμάτωνε πολλές τεχνολογίες αιχμής για την εποχή.
Ο κωδικός ονομασίας του κατά ICAO είναι LGAV και κατά IATA είναι ATH.
Διαθέτει δύο offset παράλληλους διαδρόμους. Τον Ανατολικό 03R/21L μήκους 4000μ και τον Δυτικό 03L/21R μήκους 3800μ, με απόσταση μεταξύ τους 1575μ. Κάθε διάδρομος εξυπηρετείται και στις δύο κατευθύνσεις του από σύστημα ενόργανης προσγείωσης ILS CATII, κατάλληλο για χρήση σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας. Διαθέτει σύστημα τροχοδρόμων με ονομασίες A, B, C, D, E, G, H, I, J, K, Z, Y1, Y2 και πολλών συνδετηρίων τροχοδρόμων. Το ανατολικό σύστημα συνδέεται με το δυτικό με δύο γέφυρες στους τροχοδρόμους H και K.
Ο Πύργος Ελέγχου είναι εντυπωσιακός και το ύψος του φτάνει στα 67μ. Στον 14ο όροφο βρίσκεται το Tower Control Unit και στον 12ο όροφο το Tower Ground Unit.
Παρά την οικονομική ύφεση της δεκαετίας του 2010 και τις επιπτώσεις της στην οικονομία της χώρας, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών από το 2014 κι έπειτα σημείωνε σταθερή ανοδική τάση στον αριθμό πτήσεων και τη διακίνηση επιβατών κι εμπορευμάτων, με αποκορύφωμα το 2019, όταν διακινήθηκαν 25,57 εκατομμύρια επιβάτες, εξυπηρετώντας 66 αεροπορικές εταιρείες σε 172 προορισμούς σε όλον τον πλανήτη.