top of page

Αλεξανδρούπολη - " Δημόκριτος "

Ο Διεθνής Κρατικός Αερολιμένας Αλεξανδρούπολης «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» (ΚΑΑΛΔ) βρίσκεται σε απόσταση 7 km  από το κέντρο της πόλης της Αλεξανδρούπολης στον Νομό Έβρου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η οδική πρόσβαση στον Αερολιμένα  γίνεται είτε μέσω της Εθνικής οδού Ε90 που συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία είτε μέσω της Εγνατίας Οδού.

Ο ΚΑΑΛΔ αποτελεί σήμερα ένα από τους τέσσερις πυλώνες των συνδυασμένων στην Θράκη αφού η θέση εγκατάστασής του γειτνιάζει με τις οδικές (Εγνατία Οδός σε απόσταση 2 ναυτικά μίλια), σιδηροδρομικές (Εμπορευματικός Σταθμός ΟΣΕ σε απόσταση 3 ναυτικά μίλια) και θαλάσσιες (Λιμένας Αλεξανδρούπολης σε απόσταση 3,5 ναυτικά μίλια) μεταφορές της πόλης της Αλεξανδρούπολης και της Θράκης.

Ο ΚΑΑΛΔ στην αρχική του μορφή δημιουργήθηκε το 1944.  Αρχικά αποτελείτο από ένα μικρό κτίριο και ένα μικρό διάδρομο. Ο πρώτος αερολιμένας της πόλης της Αλεξανδρούπολης δημιουργήθηκε λίγα χρόνια πριν εκεί που σήμερα είναι το 1ο  Δημοτικό Σχολείο της Αλεξανδρούπολης. Το 1955 αναγνωρίσθηκε σαν διεθνής (από τους πρώτους αερολιμένες στη χώρα που αναγνωρίστηκαν ως διεθνείς). Το 1975 κατασκευάσθηκε η πρώτη σύγχρονη υποδομή σε κτήρια, πίστα στάθμευσης και διάδρομο προσγείωσης απογείωσης. Το 1992 έλαβε το   προσωνύμιο «Δημόκριτος» προς τιμή του αρχαίου ατομικού φιλοσόφου Δημόκριτου που γεννήθηκε στα Άβδηρα της Θράκης (Νομός Ξάνθης).

Την περίοδο 2003 - 2005 μελετήθηκε και υλοποιήθηκε η ανακατασκευή – επίστρωση του διαδρόμου προσγείωσης / απογείωσης (RWY 07/25: μήκος 2.582 m και πλάτος 45 m), των συνδετήριων τροχοδρόμων (Α και Β με πλάτος 23m)  και της πίστας στάθμευσης αεροσκαφών (χωρίς διαγράμμιση και με χωρητικότητα έξι μεσαίου μεγέθους αεροσκαφών) με νέο περισσότερο ανθεκτικό και λιγότερο ολισθηρό ασφαλτοτάπητα (53 F/B/X/U). Την ίδια περίοδο αντικαταστάθηκε στο σύνολό της και η φωτοσήμανση του διαδρόμου, των συνδετηρίων και της πίστας με νέου τύπου φωτισμό σύμφωνα με τις ισχύουσες διεθνείς προδιαγραφές. Η κατασκευή του νέου κτιρίου του αεροσταθμού ξεκίνησε το 2006, ολοκληρώθηκε το 2011 και έχει συνολική στεγασμένη επιφάνεια πάνω από 8.000 τ.μ. και αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα και λειτουργικά κτίρια αεροσταθμών στη Ελλάδα. Το 2009 άρχισε η κατασκευή του νέου Πύργου Ελέγχου που αναμένεται μετά από πολλά προβλήματα να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022.

Η διοίκηση / διαχείριση του αερολιμένα ανήκει στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) της οποίας ο ΚΑΑΛΔ αποτελεί περιφερειακή μονάδα σε επίπεδο Διευθύνσεως. Ο ΚΑΑΛΔ είναι ο μοναδικός διεθνής κρατικός αερολιμένας της Βόρειας Ελλάδας, διοικείται από τον Αερολιμενάρχη και έχει δύο τμήματα (Αερολιμενικό και Υποστήριξης) και ένα Γραφείο (Γραφείο Ασφαλείας). Στον αερολιμένα εδρεύουν τρεις οργανικές μονάδες της Αεροναυτιλίας σε επίπεδο τμήματος και είναι οι παρακάτω: ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, υποστήριξης συστημάτων αεροναυτιλίας και τηλεπικοινωνιών. Η δύναμη του προσωπικού της ΥΠΑ στον ΚΑΑΛΔ είναι σήμερα 35 άτομα ενώ στον αερολιμένα δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών που απασχολούν περισσότερα από 130 στελέχη και δημιουργούν ένα πλέγμα υπηρεσιών, δραστηριοτήτων και υποδομών που συμβάλει καθοριστικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και την εθνική ασφάλεια της ευαίσθητης ακριτικής περιοχής του Έβρου.

 

Οι κύριοι οργανισμοί που δραστηριοποιούνται σήμερα στον ΚΑΑΛΔ είναι οι παρακάτω:

  1. Δύο αεροπορικές εταιρείες (Aegean / Olympic Air και Sky Express).

  2. Δύο Handling Agents (Goldair Handling και Skyserv Handling).

  3. Δύο σχολές εκπαίδευσης επαγγελματιών χειριστών αεροσκαφών (Skies Aviation Academy και Olympus Aviation Academy) με συνολικά δέκα εκπαιδευτικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων.

  4. Οργανισμός συντήρησης και επισκευής αεροσκαφών με διεθνή πιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών (AeroDoc).

  5. Αερομεταφερόμενο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με πυροσβεστικό ελικόπτερο και επίγεια μέσα για την υλοποίηση επιχειρήσεων δασοπυρόσβεσης τους θερινούς μήνες.

  6. Γραφείο υποστήριξης και διαχείρισης των επιχειρήσεων του οργανισμού Frontex για την πρόληψη και αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης που διαθέτει κατά περιόδους και εναέρια μέσα διαφόρων τύπων (ελικόπτερα, αεροπλάνα, drones και zeppelin).

  7. Γραφείο της ΕΛ.ΑΣ για την επιτήρηση συνόρων και την πρόληψη της παράνομης / παράτυπης μετανάστευσης.

  8. Αστυνομικός Σταθμός της ΕΛ.ΑΣ.

  9. Μετεωρολογικός Σταθμός της ΕΜΥ (Πολεμική Αεροπορία).

  10. Ειδικό Περιφερειακό Ιατρείο (ΕΠΙ) του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

  11. Μόνιμο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid tests.

  12. Πέντε εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων.

  13. Κατάστημα αφορολογήτων ειδών.

  14. Εστιατόριο και καφετερία.

  15. Εταιρεία διαχείρισης του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων.

  16. Μονάδα εξυπηρέτησης των μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

  17. Γραφείο τουριστικών πληροφοριών της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

  18. Γραφείο τελωνειακού ελέγχου της Ανώτατης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

  19. Γραφείο υποστήριξης των επιθετικών ελικοπτέρων του Στρατού των ΗΠΑ.

  20. Τεχνική βάση συντήρησης και μακράς στάθμευσης αεροσκαφών της αεροπορικής εταιρείας Ellinair.

Το τμήμα Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας του ΚΑΑΛΔ (Δ18/ΣΤ) διαθέτει σήμερα συνολική δύναμη πέντε (5) ΕΕΚ κατόχων ειδικότητας ΕΕΚ Αεροδρομίου και Προσέγγισης και παρέχει υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και υπηρεσίες πληροφοριών πτήσεων και συνέγερσης στην Τερματική Περιοχή (ΤΜΑ) του ΚΑΑΛΔ. Η παροχή των υπηρεσιών γίνεται σε όλη τη διάρκεια του έτους με ωράριο που κυμαίνεται από 12-18 ώρες και με ετοιμότητα παροχής υπηρεσιών 20 λεπτών σε όλο το 24ωρο, δηλαδή πρακτικά ο ΚΑΑΛΔ έχει τη δυνατότητα να δέχεται πτήσεις σε όλο το 24ωρο. Η ανάγκη για την εν λόγω ετοιμότητα προέκυψε λόγω των πολύ αυξημένων απαιτήσεων που προκάλεσε η έξαρση του μεταναστευτικού ζητήματος στα σύνορα με την Τουρκία και η εγκατάσταση των επιθετικών ελικοπτέρων του Στρατού των ΗΠΑ στην περιοχή. Ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας είναι διαδικασιακός όπως και στα περισσότερα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας όπου δεν υπάρχει ραντάρ και παρέχεται μέσω με βάση τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο ΚΑΑΛΔ διαχειρίστηκε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα περισσότερες από 18.000 κινήσεις αεροσκαφών το έτος 2019 και το έτος 2020 περίπου 14.000 κινήσεις ενώ σε ετήσια βάση διακινήθηκαν την τελευταία δεκαετία (2010-2020) κατά μέσο όρο περισσότεροι από 200.000 επιβάτες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΥΠΑ.

Οι ιστορικές φωτογραφίες του ΚΑΑΛΔ που ακολουθούν είναι από το αρχείο του αερολιμένα και το αρχείο του φωτογράφου Αλεξανδρούπολης  Γεωργίου Παναγιώτου και αποτυπώνουν τα εγκαίνια, την εικόνα του πρώτου αεροσταθμού, το πρώτο αεροσκάφος που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

bottom of page