Τα Αεροδρόμια
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελευθέριος Βενιζέλος» γιορτάζει την 28η Μαρτίου 2021 τα εικοστά του γενέθλια και πήρε το όνομά του προς τιμή του οραματιστή πολιτικού Ελευθερίου Βενιζέλου.
Το αεροδρόμιο βρίσκεται στην περιοχή των Μεσογείων, μεταξύ των Σπάτων και της Αρτέμιδας, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από το κέντρο της Αθήνας.
Ο αερολιμένας Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μια διαρκή αύξηση στην εξυπηρέτηση αεροσκαφών και επιβατών, με το 2019 να αγγίζει τα 7.000.000 επιβάτες και τις 70.000 εξυπηρετούμενες κινήσεις (57000 το αεροδρόμιο και 13000 από υπερπτήσεις, στρατιωτικά και πεδία προσγείωσης εντός περιοχής), με μακροπρόθεσμους στόχους τριπλασιασμού.
Για το 2019 ήταν ο δεύτερος αερολιμένας της χώρας, με εναλλαγές θέσης μεταξύ δεύτερης και τρίτης ανάλογα με τη χρονιά, με τον αερολιμένα Ηρακλείου, ο οποίος είναι αντίστοιχης δυναμικότητας μέχρι σήμερα.
Το μακρινό 1939 ξεκινά η ιστορία του Αεροδρομίου Ηρακλείου όταν καταγράφηκε η πρώτη άφιξη αεροπλάνου σε έκταση ανατολικά της περιοχής της Ν. Αλικαρνασσού όπου μέχρι και σήμερα λειτουργεί ο Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου 'ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ'.
Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το αεροδρόμιο καταλαμβάνεται και χρησιμοποιείται από τους Γερμανούς. Το 1944 μετά την αποχώρηση των κατακτητών αναλαμβάνουν τη λειτουργία του οι Βρετανοί και δινεται επίσημα σε χρήση ο πρώτος διάδρομος προσγείωσης/απογείωσης, ο 13-31
Η ιστορία του αεροδρομίου της Κέρκυρας ξεκινάει το 1937 με την προσγείωση ενός ελληνικού αεροπλάνου με σκοπό την επιθεώρηση της καταλληλότητας του εδάφους σχετικά με τη διαμόρφωσή του σε διάδρομο από/προσγειώσεων.
Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές επεκτάσεις και αναβαθμίσεις τόσο του διαδρόμου και του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών, όσο και των...
Ο Κρατικός Αερολιμένας Ρόδου- ”ΔΙΑΓΟΡΑΣ” LGRP άνοιξε τις πύλες του την περίοδο 1977-1978. Μέχρι τότε το “Σμαραγδένιο Νησί” εξυπηρετείτο από το Αεροδρόμιο “Μαριτσών” LGRD. Το Αεροδρόμιο λειτουργεί σε 24ωρη βάση καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Από 2017 τον αερολιμένα διαχειρίζεται η Fraport-Greece.
Ο διάδρομος 06/24 έχει μήκος 3305m και πλάτος 45m, ενώ η πίστα έχει μέγιστη χωρητικότητα 20 θέσεων narrow-body αεροσκαφών και 3 θέσεων γενικής αεροπορίας.
Ο Αερολιμένας Κω, «Ιπποκράτης», βρίσκεται στο χωριό Αντιμάχεια, σε απόσταση 27χλμ. από το κέντρο της Κω.
Ξεκίνησε την λειτουργία του στις 04 Απριλίου 1964. Τον Οκτώβριο του 1980 η ολοένα αυξανόμενη επιβατική κίνηση οδήγησε σε κατασκευή Νέου Αεροσταθμού , ενώ ο διάδρομος είχε ήδη επεκταθεί στα 2400 μέτρα από το 1973. Το 1997 ένα νέο κτίριο αφίξεων προστέθηκε στις εγκαταστάσεις του Αερολιμένα...
Ο Κρατικός Αερολιμένας Σαντορίνης ιδρύθηκε και λειτούργησε το έτος 1985, σε απόσταση 2,5 ναυτικών μιλίων ανατολικά – νοτιοανατολικά από την πόλη – λιμάνι της πρωτεύουσας Φηρά, σε διόπτευση 115ο από αυτή και σε ύψος 130 ποδών από τη μέση στάθμη θάλασσας (ΜΣΘ). Διαθέτει έναν διάδρομο 33/15 και έναν παράλληλο τροχόδρομο ίδιου μήκους και πλάτους.
Η λειτουργία των υπηρεσιών ελέγχου αεροδρομίου και προσέγγισης καθιερώθηκε από τις 20/06/1985.
Η κοσμοπολίτικη Μύκονος είναι από τα πρώτα νησιά του Αιγαίου που αναπτύχθηκαν τουριστικά και αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του ελληνικού τουρισμού.
Γνωστή σε όλο τον κόσμο πλέον για την έντονη νυχτερινή ζωή, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, τις υπηρεσίες υψηλής ποιότητας που προσφέρονται, τις πανέμορφες παραλίες, την ιστορία της και τους αρχαιολογικούς χώρους (Δήλος κ.α.) δικαίως η Μύκονος καθίσταται ένα ισχυρό και διαχρονικό brand name.
Ο αερολιμένας Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης» βρίσκεται 6 χιλιόμετρα νοτίως της πόλης της Μυτιλήνης, πρωτεύουσας της Λέσβου, στα ανατολικά παράλια του νησιού, απέναντι από τις τουρκικές ακτές.
Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1948 με υποτυπώδη αεροσταθμό και χωμάτινο διάδρομο μήκους 1200 μέτρων και πλάτους 30. Ο διάδρομος σταδιακά επεκτάθηκε με την πάροδο του χρόνου και λόγω της ανάγκης εξυπηρέτησης μεγαλύτερων αεροσκαφών, φτάνοντας τη δεκαετία του 80 στα 2406 μέτρα μήκος και 45 μέτρα πλάτος.
Ο Διεθνής Αερολιμένας Σάμου «Αρίσταρχος ο Σάμιος» (ICAO: LGSM, ΥΠΑ: ΚΑΣΜΑ, IATA: SMI) είναι ο αερολιμένας που εξυπηρετεί το νησί της Σάμου.
Ο αερολιμένας πήρε το όνομά του από τον Αρίσταρχο τον Σάμιο, αρχαίο Έλληνα αστρονόμο και μαθηματικό που γεννήθηκε στη Σάμο. Είναι ο πρώτος επιστήμονας (μετά τους Πυθαγόρειους) ο οποίος πρότεινε το ηλιοκεντρικό μοντέλο του Ηλιακού Συστήματος, θέτοντας τον Ήλιο και όχι τη Γη, στο κέντρο του γνωστού έως τότε Σύμπαντος.
Ο Κρατικός Αερολιμένας Χίου "Όμηρος" βρίσκεται 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης της Χίου και νότια αυτής. Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1969 και η πρώτη πτήση που υποδέχθηκε ήταν η πτήση 560 της Ολυμπιακής Αεροπορίας από την Αθήνα.
Ο τερματικός σταθμός του αερολιμένα είναι επιφάνειας 800 τ.μ. ενώ ο διάδρομος προσγείωσης έχει μήκος 1500μ και πλάτος 30μ.
Ο πύργος ελέγχου του κρατικού αερολιμένα της Λήμνου "'Ήφαιστος" απέκτησε την τωρινή του μορφή το 2002. Τότε ήταν που κατασκευάστηκε ,στη νέα του θέση περίπου ένα χρόνο μετά τη μεταφορά του αεροσταθμου στη νέα του τοποθεσία απέναντι από την παλιά του, από την άλλη πλευρά του υπάρχοντος διαδρόμου και τροχόδρομου.
Το αεροδρόμιο Ζακύνθου ιδρύθηκε το 1972 4χλμ νοτιοδυτικά της πόλης της Ζακύνθου, στην περιοχή Αμπελόκηποι. Νοτιότερα και σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η παραλία του Λαγανά. Ξεκίνησε τη λειτουργία του με διάδρομο προσγείωσης διαστάσεων 1290x30μ στον άξονα Βορρά Νότου (16/34) και ένα μικρό χώρο στάθμευσης αεροσκαφών. Το 1981 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του παλαιού πια αεροσταθμού ενώ ο αεροσταθμός που χρησιμοποιείται τώρα εγκαινιάστηκε το 2008.
Ο Κρατικός Αερολιμένας Κεφαλονιάς ιδρύθηκε και λειτούργησε το έτος 1971, στην περιοχή Μηνιές και σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του Νομού, το Αργοστόλι. Η θάλασσα απέχει λίγα μέτρα από τις τρεις πλευρές του Αεροδρομίου, ενώ στα ανατολικά του βρίσκεται ο λόφος της Λακήθρας, σημείο όπου μπορεί να δει κανείς, με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι, τους λάτρεις των αεροσκαφών του νησιού...
Ο Κρατικός Αερολιμένας Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος» βρίσκεται 5 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης των Ιωαννίνων σε ύψος 1563 ποδών από το επίπεδο της θάλασσας και εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός μεγάλου επιβατικού κοινού προερχόμενο, κυρίως, από την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.
Το αεροδρόμιο χρωστάει το όνομά του στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Φλόριντας/ Η.Π.Α. κατά το έτος 2005...
Το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας (ICAO: LGKV, IATA: KVA) βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νομού Καβάλας.
Η τοποθεσία του χαρακτηρίζεται κομβική λόγω του γεγονότος ότι γεωγραφικά αποτελεί συνδετήριο κρίκο ανάμεσα στο τμήμα Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης με αυτά των αεροδρομίων της Αλεξανδρούπολης, των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου αλλά και της Βουλγαρίας.
Ο Διεθνής Κρατικός Αερολιμένας Αλεξανδρούπολης «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» (ΚΑΑΛΔ) βρίσκεται σε απόσταση 7 km από το κέντρο της πόλης της Αλεξανδρούπολης στον Νομό Έβρου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η οδική πρόσβαση στον Αερολιμένα γίνεται είτε μέσω της Εθνικής οδού Ε90 που συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία είτε μέσω της Εγνατίας Οδού.
Ο διεθνής αερολιμένας Σκιάθου «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» βρίσκεται μόλις 1 χιλιόμετρο βορείως της πόλης της Σκιάθου, σε σημείο που σε συνδυασμό με τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής το καθιστά ένα από τα πιο ιδιαίτερα και αναγνωρίσιμα διεθνώς αεροδρόμια, με κάποιους να το αποκαλούν «το St Maarten της Μεσογείου», παραλληλίζοντας το με το διάσημο αεροδρόμιο στην Καραϊβική.